Tips en technieken voor landschapfotografie

by Anna, 20 Oct 2021
Vrouw doet landschapsfotografie met behulp van strandlandschapsfotografietips

De mist op het meer, laatste glinstering van de ondergaande zon, een boom waarvan de takken een wonderlijke vorm vormen… Landschappen hebben iets speciaals waardoor je hand naar de camera zelf reikt. Staat je ook versteld van het omringende uitzicht, maar weerhoudt iets je ervan om op de ontspanknop te drukken? Rustig maar! Je hebt geen ervaring of een getraind oog nodig om landschappen te fotograferen – alles wat je nodig hebt is veel bereidwilligheid, een open geest en een paar tips en technieken voor landschapsfotografie. En die wachten op je in dit artikel.

Een van de basistips voor landschapsfotografie – fotografeer tegen het licht in

De zon in het kader? Geen probleem! ‘Het doorbreken’ van de fotografische regel en foto’s tegen het licht in maken, kan verbluffende resultaten opleveren. Het is ook de moeite waard om te gebruiken op het platteland, bijvoorbeeld in de bergen, wanneer de zon schuchter achter de toppen te voorschijn komt of in stedelijke ruimten, waar het licht goed samengaat met de architectuur. Het enige waar je rekening mee moet houden bij deze landschapsfotografie tips is dus het juist moment. Volgens kenners moet je ‘s middags niet tegen het licht in fotograferen, om dat dit tot een te groot contrast kan leiden. Het is dus beter om te wachten tot wolken de zon wat aan het zicht onttrekken, of om anderhalf uur of een uur voor zonsondergang foto’s te nemen. Als je echter een vroege vogel bent, ga dan net na zonsopgang op pad – het is ook een geweldige tijd voor landschapsfotografie!

Landschapsfotografie

Landschapsfotografie tips voor beginners – een goede compositie telt

Als het om landschapsfotografie gaat, gebeurt er veel. Hier valt een blad, op achtergrond zijn nevelige bergtoppen te zien en op de voorgrond staat een constructie van stenen, die alle aandacht naar zich toe trekt. Soms is dit soort wanorde volkomen aanvaardbaar – het zijn tenslotte foto’s van de natuur. Op andere moment echter kan de uitgestrektheid prikkels op de foto gewoon verstrooien en het kader al zijn kracht doen verliezen. Wat te doen in zo’n situatie? Het is eenvoudig – gebruik een van de basis landschapsfotografie tips voor beginners, namelijk terug te keren naar de regel van drie verdelingen. Stel je voor dat het door je gekozen landschap doorsneden wordt door telkens twee horizontale en twee verticale lijnen, waardoor negen kleinere rechthoeken ontstaan. De snijpunten van de lijnen zijn de plaatsen waar je de belangrijkste elementen van je foto moet plaatsen. Als je geen ervaring hebt met het maken an foto’s volgens deze regel, zoek dan naar deze instelling op je telefoon of camera. Het is leuk om ermee te experimenteren – foto’s die volgens deze regel zijn gemaakt, maken vaak indruk met hun helderheid en goed doordachte compositie.

Er is geen landschapsfotografie zonder statief!

Het zorgt voor stabiliteit, draagt bij aan de scherpte en is onmisbaar bij veeleisende opnamen. Waar gaat het over? Natuurlijk over het statief, die een van de basistips en -technieken voor landschapsfotografie is. Een statief is van onschatbare waarde, vooral bij panorama’s, macro-opnamen, nachtopnamen of opnamen met een lange belichtingstijd.

Vergeet niet dat het statief – hoewel van nature stabiel – voor enkele verrassingen kan zorgen als je het in moeilijk terrein opstelt. Zorg er daarom voor dat het statief niet beweegt voordat je de foto neemt – er is tenslotte niets erger dan een wazige foto met een toestel dat geacht wordt volledig gestabiliseerd te zijn!

Vrouw doet landschapsfotografie met behulp van landschapsfotografie tips en technieken

Landschapsfoto maken – gebruik wat de natuur te bieden heeft

Soms geeft natuur zelf ons tips voor het maken van landschapsfoto’s. Onmogelijk? Toch maar! Het volstaat om het landschap, dat je wil fotograferen van dichterbij te bekijken om de natuurlijke grens te zien in de vorm van wolken, rotsbogen of bomen. Het is leuk om dit thema te gebruiken – het vult het kader perfect en geeft de foto een unieke, diepe sfeer.

Kaders hoeven niet alleen een kwestie van natuur te zijn. Een raam met unieke uitzicht werkt ook uitstekend – leg het gewoon een beetje vast in het kader in plaats van alleen te focussen op het landschap. Je kunt ook zelf een raam maken, bijvoorbeeld door een foto te nemen van achter een blad of een bloem die je in je hand houdt. Eenvoudig, creatief en natuurlijk.

Landschapsfotografie tips en tricks - maak jouw eigen foto op canvas

Het is klaar! Je hebt met succes een aantal landschapsfotografie tips en tricks gebruikt en nu kunt je genieten van een aantal geweldige opnamen. Maar… wat nu? Foto’s afdrukken en inlijsten of misschien een speciaal album samenstellen, waar naast deze foto’s zo’n andere fotoparrels van landschapsfotografie zullen zijn? Deze suggesties zijn geweldig, maar er is een ding dat ze missen – een uitzonderlijk formaat die de diepte van de foto naar voren brengt. Gelukkig kan zo’n effect worden bereikt met fotocanvas dat wordt afgedrukt op canvas van de hoogste kwaliteit. Hoe maak je zo’n fotocanvas? Het is heel eenvoudig – je kiest jouw favoriete foto, past het aan in een intuïtieve online editor en… klaar, je kunt het ophangen waar je wilt. Ook mag niet uit het oog worden verloren dat, wat de grootte van landschapsfoto’s betreft, hoe meer hoe beter is. Wat is er immers rustgevender dan je favoriete uitzicht in het grootst mogelijk formaat?