Vandaag is de internationale pi-dag, laten we praten over wiskunde in fotografie!

by Julia, 06 Apr 2018
Pi-getal gemaakt van stenen, op de achtergrond een boom.

Vandaag, de internationale pi-dag, gehaat door veel studenten, tot het einde niet geraden, maar zonder welke een heleboel activiteiten in de wiskunde zou het verkeerde resultaat geven. Dit is het perfecte moment om het onderwerp wiskunde in fotografie en 2 hoofdprincipes te benadrukken. Besef je je welke regels worden genoemd? Wij nodigen je uit om te lezen!

Heb je je ooit afgevraagd wat sommige elementen op de foto meer aandacht trekken dan andere? Of wat te doen om de fotocompositie op te laten vallen? 

Hier zijn twee regels die moeten worden gevolgd - de gouden divisie en het tripartiete van het kader. Beide principes komen voort uit schilderkunst en onderzoek naar de perceptie van schoonheid door mensen. Dankzij deze regel, zal onze fotografie overeenkomen met de natuurlijke waarneming van een mens, die beter zal zijn bij de receptie.

De tripartiete regel van het kader concentreert zich op vier belangrijke punten in elke compositie. Het is in hen dat het de moeite waard is om het hoofdmotief van een foto of elementen die we willen weergeven te plaatsen. De betreffende punten worden bepaald door elkaar kruisende lijnen - twee op 1/3 en 2/3 van de afbeelding in verticale richting en twee op de horizontale lijn. Op deze manier verkrijgen we een kader verdeeld in 9 delen. Meestal zijn ze gelijk, maar het is geen noodzakelijke voorwaarde en er is een bepaalde foutlimiet. Het belangrijkste is dat de lijnen loodrecht op elkaar staan.

Afbeelding van een lange brug, kader verdeeld in 9 delen met behulp van roosters.

Foto door Joseph Barrientos op Unsplash

Afbeelding van een pad in het bos, kader verdeeld in 9 delen met behulp van roosters.

Foto door Sweet Ice Cream Photogr

Wat interessant vanuit het oogpunt van compositie - het centrale gebied het minst aantrekkelijk is en de minst belangrijke elementen van de compositie erin moeten worden geplaatst. De velden om hem heen vormen dus de meer in het oog springende theorie. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op elke regel en wordt afgeweken van deze regel in een vierkante compositie, waarbij het hoofdmotief het grootste deel van het kader vult, bijvoorbeeld in het geval van portretfotografie.

Een lachende vrouw in het centrale deel van het kader.

Foto door Kim Carpenter op Unsplash

Een jongen die ijs eet in het midden van het kader

Foto door Jared Sluyter op Unsplash

De gouden indeling betreft elk gebied van fotografie, maar trekt de aandacht op zijn andere elementen. In het geval van portretfotografie - de ogen van het model moeten zich in de bovenste horizontale lijn bevinden, niet noodzakelijk op een sterk punt. In het geval van landschappen - verticale lijnen bepalen de lijn van de horizont - moet deze op 1/3 van de hoogte van het kader staan.

Een springende man door de rotsen, op de achtergrond de horizont.

Foto door Kristopher Roller op Unsplash

Dit is een principe die op de zogenaamde Fibonacci-spiraal wordt gebaseerd. De gouden spiraal is geschikt voor bijna alle soorten foto's, maar met name voor brede kaders. De spiraal leidt van nature door de compositie van het minst belangrijke naar het belangrijkste punt van de compositie. Het meest ideale plan volgens dit principe is de situatie waarin het belangrijkste deel van de compositie zich net binnen deze spiraal bevindt. De meest ideal wordt dit principe geïllustreerd door een foto van een cirkelvormige trap gemaakt van vogelperspectief en hieronder bijvoorbeeld afgebeeld;)

Een foto van spiraalvormige trappen die van een vogelperspectief worden gezien.

Foto door Dan Freeman op Unsplash

Foto van een weg met bochten met Fibonacci-spiraal.

Foto door Ashley Knedler op Unsplash

Foto van een huisje aan het meer met de Fibonacci-spiraal.

Foto door Ales Krivec op Unsplash

Dit zijn twee regels voor mensen die denken na over de samenstelling van hun foto's en die willen dat hun foto's de aandacht trekken. Natuurlijk hangt het helemaal af van de visie en verbeeldingskracht van de fotograaf. Bekijk nu de onderstaande afbeeldingen – kun je je voorstellen hoe de tripartiete of Fibonacci-spiraallijnen op hen lopen?

Foto van een klok op een witte muur.

Foto van de trappen, op de achtergrond de zee.

Foto door Khachik Simonian op Unsplash

Oude straatje in Lissabon.

Foto door Lili Popper op Unsplash

Aziatisch beeld

Foto door Mathew Schwartz op Unsplash

Een ronde zak maakt vast aan het zadel van een paard.

Foto door Sticker Mule op Unsplash

En als je aan het experimenteren met je foto's bent, vergeet dan niet om ze te vereeuwigen in onze fotoproducten - fotoboeken of fotoalbums zijn ideaal. Maak jezelf een mooi souvenir en begin vandaag nog met ontwerpen!

Bronnen:
http://www.apogeephoto.com/how-to-use-the-golden-ratio-to-improve-your-photography/colo
https://www.makeuseof.com/tag/golden-ratio-photography/
https://digital-photography-school.com/divine-composition-with-fibonaccis-ratio-the-rule-of-thirds-on-steroids/
https://fotoblogia.pl/9068,co-to-jest-zloty-podzial-i-trojpodzial-kadru
https://petapixel.com/2016/10/24/golden-ratio-better-rule-thirds/
http://www.shawacademy.com/blog/golden-ratio-photography-how-to-balance-your-composition-simply-with-the-fibonacci-sequence/