Romantische analoge fotografie – een nieuwe of een oude trend? + Check onze nieuwe soorten papier

by Julia, 08 Feb 2019
Inzoomen op de handen van een man en op een fotorolletje; in het centrale deel van deze foto – een analoge camera.

Foto is gemaakt door NordWood (Themes on Unsplash)

De afgelopen tijd heerst de trend om naar analoge fotografie terug te keren. Het is een oud-nieuwe trend die iedere dag meer volgelingen heeft. Maar, vraag je je af waarom er zo uitziet? Lees dit artikel om meer informatie te verkrijgen. We hebben voor jou iets speciaals voorbereid. Wat? ... Nieuwe soorten papier waarop de foto's worden afgedrukt. Dit mag je zeker niet missen!  

Wat is analoge fotografie?

Analoge fotografie wordt vaak traditionele fotografie genoemd. Als je je ermee bezig wilt houden, is het zeer belangrijk dat je van tevoren te weten komt hoe eigenlijk analoge fotografie werkt. Je moet weten dat je gebonden bent aan rolletjes! :-)

Een oude plaatcamera; retro foto

Waarom keren meer en meer mensen terug naar analoge fotografie?

In het tijdperk van digitalisering lijken traditionele methoden van analoge fotografie misschien minder praktisch. Laten we echter niet vergeten dat steeds meer personen zichzelf beschrijven als voorstanders van het 'maken' van echte fotografie. En … analoge fotografie heeft zeker 'iets bijzonders' op zich - dat digitale fotografie vaak mist.

Zwart-wit foto's verspreid op een bureau; inzoomen op de handen van een man. Hij houdt een foto van een meisje vast.

Analoge fotografie gaat gepaard met: een doordachte conceptie. Omdat een filmrolletje alleen maar 36 'fotografische films' bevat, wordt elk deel ervan als een apart verhaal behandeld en ... dat is het mooist in dit soort fotografie. Daarom is analoge fotografie, vanwege het unieke karakter ervan, moeilijk te gebruiken voor commerciële doeleinden. Bovendien beweren voorstanders van analoge fotografie dat dit soort fotografie meer ontwikkelingsgericht is. Daarom is analoge fotografie ideaal vooral voor fotografieliefhebbers die al grote kennis over verschillende technieken hebben. Wat meer, roept de bijdrage van werk, dat erin is opgenomen, de bewondering van anderen op. Analoge fotografie is een 'artistieke' uitdrukking.

Foto van een man in een blauw shirt. Hij maakt foto’s met behulp van een analoge camera; de achtergrond is lichtgroen.

Foto is gemaakt door Anita Huber (Unsplash)  

Bovendien is het maken van foto's met een analoge camera een "verscheidenheid van het dagelijks leven", een terugkeer naar 'oude' tijden. Het laat in staat om de snelheid van het leven een beetje te vertragen, het leert geduld en traint onze ogen om sneller de juiste beslissingen te nemen in verschillende dynamische situaties. Bovendien hebben foto's, die met een analoge camera zijn gemaakt, zeer karakteristieke kleuren, afhankelijk van het gebruikte filmrolletje. Dankzij dit hebben analoge foto's zijn eigen karakter en zijn vaak aantrekkelijker, zonder veel aanpassingen, dan 'normale' foto's. De grote kleur verscheidenheid biedt de mogelijkheid om de creativiteit te uiten.

Of misschien digitale fotografie?

Een vrouw die in het gras ligt en een digitale camera houdt.

Hoewel analoge fotografie steeds populairder wordt, geeft de overgrote meerderheid van fotografen (amateurs en professionals) de voorkeur aan digitale fotografie. De vraag is - waarom? 

Hun keuze is emee verbonden dat de hele dag absoluut te kort is en ... dat de tijd veel waardevoller is dan nog een paar jaar geleden. In tijden van een sterke uitbreiding van sociale media willen we meteen onze foto's met anderen delen. 

Inzoomen op een hand met een smartphone; op het scherm is de zonsondergang zichtbaar.

Foto gemaakt door sadman sakib (Unsplash) 

Bovendien wordt analoge fotografie vaak als moeilijker beschouwd dan digitale fotografie. Een ander argument tegen analoge fotografie zijn de kosten die verbonden zijn met lichtgevoelige materialen. Nog een ander probleem is de beschikbaarheid van materialen.

We zijn aan eenvoudigere oplossingen gewend, dus het lijkt het meest praktisch om een foto te maken met een smartphone camera. Maar het is zeker de moeite waard om na te denken, wat eigenlijk leuker is: het maken van enige, unieke vakantiefoto's die altijd mooi eruitzien, of ... het maken van honderden foto's die daarna verzameld worden in geheugenkaarten in mobiele telefoons - waarvan het moeilijk is om deze unieke, de beste foto's uit te kiezen.

Wat is nieuw bij Colorland?

Als men over fotografie schrijft  - het maakt niet uit of over analoge of digitale fotografie – is het wert om over de nieuwigheden van Colorland te vermelden!

Inzoomen op de handen van een vrouw. Ze houdt in haar handen 4 dezelfde foto’s die op verschillende soorten papier zijn afgedrukt. Aan de linkerkant andere afdrukken gerangschikt in een waaier.

Onlangs hebben we 4 nieuwe soorten papier geïntroduceerd, namelijk:

- PREMIUM mat
- PREMIUM glanzend
- PREMIUM silk (zijde)
- PREMIUM metallic

Wat is het verschil tussen deze 4 soorten papier?

Vraag je je af waar elk type papier door wordt gekenmerkt? Onderaan presenteren we korte beschrijvingen van elk soort papier.

PREMIUM MAT papier

Mat papier (235 g/m2) heeft een delicate structuur, die aan sinaasappelschil doet denken. Het vermindert lichtreflecties en het ontstaan van vingerafdrukken.

Foto van een meisje. Foto afgedrukt op PREMIUM mat papier.

PREMIUM GLANZEND papier

Glanzend papier (235 g/m2) heeft een glanzend oppervlak dat zorgt voor: uitzonderlijke kleurverzadiging, detailscherpte en houdbaarheid van afdrukken.

Foto van een meisje. Foto afgedrukt op PREMIUM glanzend papier.

PREMIUM SILK (zijde) papier

Dit fotopapier heeft een delicate matte structuur (235 g/m2). Het lijkt dus een beetje op een canvas, waardoor foto's een unieke stijl van 'oude' foto's krijgen. Dit soort papier biedt een grotere kleurverzadiging, de perfecte witte tinten en de zwartste diepe tinten.

Foto van een meisje. Foto afgedrukt op PREMIUM zijde papier.

PREMIUM METALLIC papier

Metallic papier (250 g/m2) wordt gekenmerkt door een parelachtig oppervlak, een dikkere basislaag en een hoge stijfheid. Het wordt veel gebruikt in professionele fotografie, bijvoorbeeld voor portretten of foto's van modeshows. De foto's die op dit soort papier worden geprint, zijn nog meer glanzend.

Foto van een meisje. Foto afgedrukt op premium metallic papier.

Samenvattend: ongeacht of je fan bent van analoge of digitale fotografie, laat je foto's niet op de harde schijf van je computer liggen! Veel plezier met fotografie! We moedigen je aan om de verschillen tussen onze nieuwe soorten papier op je eigen foto's te bekijken! Welk papier wordt vanaf nu jouw favoriet? :)

Vier foto's van een klein meisje dat onder een boom zich bevindt. Foto's afgedrukt op vier verschillende soorten papier.