Hoe bereid je je voor op het maken van vakantiefoto's?

by Anna, 05 Aug 2021
Een man met de hoed; hij neemt een foto bij zonsondergang

Reisfoto's zijn de mooiste souvenirs die veel mensen meenemen uit vakantielanden. Hoe kunnen ze er speciaal en anders uitzien dan andere vakantiefoto's die ergens op het internet te vinden zijn? Hoe bereid je je voor op een vakantie met een camera? Welke gevaren wachten er op vakantiefotografen? Lees ons nieuwe artikel en bekijk onze 7 tips waarmee jouw avontuur met vakantiefoto's zeker een groot succes zou zijn.

Reisfotografie - een vakantie-lay-out met een camera

1. Kies de camera die aan jouw behoeften voldoet

Denk, voordat je op vakantie gaat, goed na wat voor soort apparatuur je moet meenemen. Paradoxaal genoeg is een spiegelreflexcamera niet altijd de beste keuze. Het is waar dat professionele camera's de hoogste kwaliteit garanderen en je volledige controle over jouw foto's geven. Overweeg echter of het handig is om zware camera’s, die meerdere kilo’s wegen, mee te nemen.  Het ergste wat je kunt doen is om jouw hele fotografische apparatuur in te pakken en dan deze ... nooit te gebruiken.

Het alternatief voor een behoorlijk grote spiegelreflexcamera kan een kleine camera zonder spiegel zijn of een compact camera. De moderne camera's zijn niet alleen licht van gewicht, maar ze voldoen ook, dankzij hun verwisselbare lenzen en geavanceerde oplossingen aan de eisen van de meest veeleisende fotografen.

Een meisje met een hoed dat een camera in haar handen houdt

Een toeristisch paar: de jongen wijst naar iets in de verte, het meisje maakt een foto

Niets staat in de weg om op een reis alleen je ... telefoon mee te nemen! Mobiele fotografie wint steeds meer volgers en de ingebouwde mobiele camera's zijn vergelijkbaar met de professionele apparatuur. Wat meer, lijkt het erop dat mobiele camera’s in sommige opzichten de spiegelreflexcamera’s overtreffen :-) Ze zijn licht van gewicht en handig, dus je weet zeker dat je geen van de belangrijke momenten zult missen :-)

Een toerist met een rugzak op vakantie in Azië; de vrouw maakt een foto met haar smartphone.

2. Pak een volledige set batterijen en een extra geheugenkaart in

Een goede camera is niet genoeg. Vergeet niet om een paar fotografische accessoires mee te nemen waarmee je volledig kunt genieten van het avontuur met de reisfotografie. Controleer voor vertrek (dubbel check!) of je de lader en de extra batterij hebt ingepakt. Stel je voor dat jouw batterij leeg is en je een foto wilt maken van een adembenemende zonsondergang over een klif aan zee. Niemand wil met een dergelijke situatie worden geconfronteerd, toch?

Kom je terug van jouw vakantie met duizenden foto's? Zorg ervoor dat ze allemaal op jouw geheugenkaart worden opgeslagen. Als je er al zeker van bent dat één gigabyte niet genoeg is, koop dan een extra geheugenkaartje. Beter voorkomen dan genezen! :-)

Een analoge camera geplaatst naast rolletjes en een notitieblok met reistips

3. Doe onderzoek naar plekken die je wilt bezoeken …

De reis begint niet op het moment dat je in het vliegtuig stapt :-) Het moet even duren voordat je uiteindelijk gates op een luchthaven passeert - eerst kies je toch de bestemming en je duikt in veel reisgidsen (zowel online als offline) op zoek naar de meest interessante bezienswaardigheden.

Besteed wat tijd aan het zoeken naar de meest fotogenieke plekken. Social media kunnen hier een grote hulp zijn omdat Instagram en Printerest je veel inspiratie kunnen bieden. Probeer te zoeken op trefwoorden, hashtags en locaties. Je kunt ook enkele van de populairste profielen bekijken, die verbazingwekkende foto's van over de hele wereld verzamelen. Het is volgens ons de moeite waard om naar het profiel @beatifuldestinations te kijken. Het is een account met dagelijkse vakantie-inspiraties. Het wordt momenteel door 12 miljoen mensen gevolgd! Geniet dus van het googlen! :-) Zodra je iets vindt dat adembenemend is, maak een screenshot en sla deze foto op om er altijd naar terug te kunnen komen.

Een platliggende foto: een vrouw die een reisgids doorbladert; een paspoort, een notitieblok en een mok met koffie liggen op het bureau

4. ...en wees er vóór anderen!

Houd bij het plannen van jouw reis rekening met het feit dat veel andere mensen op dezelfde dag ook een perfecte opname van dezelfde plek willen maken. Hoe vermijd je de drukte? Hoe maak je deze ene, perfecte foto zonder dat iemand in je zicht staat? De oplossing is er één (hoewel voor sommigen pijnlijk!) - sta eerder op! ?

Dit, voor sommigen :-) onaardse uur betekent een perfecte tijd voor fotografen. Net na de zonsopkomst is er wat ze 'het magische uur' noemen. Dit is het moment waarop ze het beste licht krijgen voor het nemen van foto's (zacht en goud). Hetzelfde gebeurt een paar uur later, net vóór de zonsondergang.
Onze tip! Plan goed je reis en kom net op tijd op de concrete plek aan. We garanderen - de foto's van de gekozen locatie zullen perfect zijn!

Een man met de hoed; hij neemt een foto bij zonsondergang

Standbeeld van Boeddha in Sukhothai; een foto genomen bij zonsopgang

Het panorama van Taipei, de hoofdstad van Taiwan, genomen bij zonsopgang

Taipei, de hoofdstad van Taiwan, een foto genomen bij zonsondergang

5. Pak het thema op een interessante manier aan

Het eerste onderzoek zal je niet alleen de informatie geven over de aanbevolen plekken, maar het laat je ook zien hoe deze plek door andere mensen wordt gefotografeerd. Het internet staat vol met dezelfde foto's van beroemde standbeelden. Bedenk eens, hoe vaak je soortgelijke opnamen van de Eiffeltoren of het Colosseum hebt gezien? Neem ‘aantekeningen’ van hoe anderen het doen en ... neem de jouwe op een totaal andere manier.

Een gebouw in Myanmar; een foto genomen vanuit het perspectief van een kikker

De beroemde Garden by the Bay in Singapore; een foto genomen vanuit het perspectief van een kikker

Hoe kun je een originele foto maken? Hoe ongelofelijk het klinkt, is het eigenlijk niet moeilijk om een goede foto te nemen. Besteed wat tijd aan het bekijken van alle zijden van een bepaald object en kies het beste perspectief om een foto te maken. Probeer verschillende perspectieven - dezelfde plek gezien vanuit het perspectief van een kikker kan interessanter lijken te zijn :-) Een goede oplossing kan ook zijn om een ontypisch object op de voorgrond te plaatsen. Vogels, een vlag die in de wind stroomt of een paraplu in een intense kleur - kunnen de perfecte items zijn.

Een duif die aan brood knabbelt; op de achtergrond de Duomo-kathedraal in Milaan

Een foto van een moderne stad aan de kust; op de voorgrond de benen van een man die op de rand an een klif zit

6. Fotografeer verschillende elementen van 'couleur locale'

Vergeet niet dat foto's van uitzichten niet het enige soort reisfotografie zijn. Lokale bevolking en echte situaties fotograferen is ook van grote waarde. Een Bedoeïen op een kameel? Cubaan met een grote sigaar in zijn mond? Thaise vrouw die gedroogde schorpioenen eet? Zorg ervoor dat jouw foto's echte verhalen vertellen en niet alleen de prachtige uitzichten kopiëren.

Mensen van een afstand fotograferen zou eigenlijk geen probleem moeten zijn. Maar als je een portretfoto met een zichtbaar gezicht wilt maken, is het altijd een goede manier om eerst een gesprek te beginnen, om het ijs te breken met de mensen van wie je een foto wilt maken. Het belangrijkst is om van hen een toestemming te krijgen!

Een man met een traditionele Vietnamese hoed.

Een vrouw uit Sri Lanka die aan een theeplantage werkt

7. Volg het principe 'hoe meer hoe beter'

We hebben de belangrijkste tip opgeslagen om mee te eindigen. Maak veel foto's en ... vergeet niet om er veel plezier van te hebben :-) Niets staat je in de weg om de gekozen plek op elke mogelijke manier te fotograferen. Maak je geen zorgen over selectie. Je weet nooit hoeveel uitstekende foto's per ongeluk genomen worden. Nutteloze en herhalende foto's kunnen altijd worden verwijderd, maar de foto's die je niet hebt genomen, gaan dan gewoon verloren.

Kleinere of grotere reizen zijn perfecte gelegenheden om foto's te maken. Wie houdt er niet van om terug te komen van vakantie met een geheugenkaart vol zon en uitzichten die adembenemend waren geweest? Gebruik onze tips om je voor te bereiden op een fotoreis en verras je geliefden met unieke foto's. En als je er jaren van wilt genieten, maak daarna fotoproducten om  elke dag de leukste momenten opnieuw te beleven. Een breed scala aan fotoboeken, afdrukken, fotomokken en andere producten tegen vakantieprijzen vind jd in de speciale reisaanbieding (klik HIER).