Outdoor fotoshoot

by Anna, 03 Sep 2021
Vrouw die tijdens een outdoor fotoshoot lavendel vasthoudt

Opwaaiende jurken, zomerse hoeden, camera’s in de aanslag! Het is zomer, met mooi weer en een schouwspel aan vakantiekleuren, waar we gedurende het jaar allemaal zo naar verlangen. Geniet ten volle van deze bijzondere tijd – en plan behalve een vakantie ook een outdoor fotoshoot in de zomerlucht in. Klinkt dat als een uitdaging? Niet als je de outdoor fotoshoot ideeën kent die door beroepsfotografen worden gebruikt. Kijk maar!

Outdoor locatie voor je fotoshoot

Je hoeft het niet moeilijker te maken dan het is: het belangrijkste bij een outdoor fotoshoot is niet je apparatuur of vaardigheden, maar een juist gekozen setting. In de zomer is die niet moeilijk te vinden. Een beetje warm licht of een groen takje zijn al voldoende om elke locatie aanzienlijk fotografisch potentieel te geven. Sterker nog, vaak blijkt de ideale locatie voor een fotoshoot vlak voor je neus te liggen. Zoals bijvoorbeeld die vervallen muur waar je elke dag op weg naar je werk langs komt: in de winter ziet hij er grijs en saai uit, maar in de zomer is het een ideale en originele achtergrond voor portretten in close-up. Heb je geen oog voor ideale settings, maar wil je toch ideale foto's maken? Ideeën voor boeiende outdoor fotoshoot locaties kun je ook hier vinden:

• Fotografische portfolio’s www. Beroeps fotografen hebben zo hun eigen geheimpjes. Een daarvan is de perfecte outdoor locatie voor een fotoshoot, waar de foto's zich als het ware zelf maken. Het spreekt vanzelf dat sommige van die ideale locaties plaatsen zijn die speciaal voor een sessie ingehuurd worden, maar er liggen zeker ook fantastische plekken binnen handbereik.

• Instagram. Als er één groep bestaat die in staat is om elke plaats om te toveren tot een ideale outdoor locatie voor een fotoshoot, dan zijn het wel de influencers. Het loont de moeite om sommige van hun locaties in de stad van dichtbij te bekijken en voor je eigen behoeften in te richten – vooral omdat het vaak openbare plaatsen zijn, die niet gereserveerd hoeven te worden en waarvoor je niet om toegang hoeft te vragen.

• Discussiegroepen op social media. Soms volstaat het om het de juiste persoon aan te spreken om erachter te komen dat er zich op amper enkele kilometers van je huis een kasteel met een wonderschone binnenplaats bevindt. Informatie over boeiende outdoor locaties voor fotoshoots vind je met name bij reisgroepen.

Mama die gebruik maakt van outdoor fotoshoot ideeën voor kinderen

Outdoor fotoshoot ideeën voor kinderen

Aan de ene kant is niets leuker dan werken met jonge modellen. Aan de andere kant vormt een sessie met kinderen in de hoofdrol vooral bij outdoor fotografie een grote logistieke uitdaging. Hoe leid je dat alles in goede banen, zodat je met een pak geslaagde foto's thuiskomt? Daar is maar één antwoord op: je moet niet alleen geduld hebben en klaar staan voor gekke avonturen, maar ook mikken op een boeiende outdoor locatie voor je fotoshoot. Misschien komt een van de volgende ideeën van pas?

• Park/bos. Ruimte en groen staan synoniem voor avontuur en dat is het halve werk wanneer het gaat om een sessie met kinderen. Een fotosessie in zo'n setting is vooral een goede optie wanneer het gaat om luchtige, natuurlijke scènes, bijvoorbeeld tijdens spelletjes. Het is ook de ideale locatie wanneer je een grotere groep kinderen wilt fotograferen.

• Veld/wei. Soms zijn de eenvoudigste oplossingen de beste. Zo ook in dit geval: een onbelemmerde horizon, helder groen en kleurrijke bloemen, meer heb je niet nodig om je foto’s iets magisch te geven. Als je daar dan nog iets aan kunt toevoegen om het geheel te doorbreken, zoals zeepbellen of een tent, dan mag je op twee dingen rekenen: prachtige outdoor foto’s en enthousiasme bij je jonge modellen. En daarom gaat het tenslotte!

Een koppel dat buiten poseert

Outdoor fotoshoot ideeën voor stellen

Een verliefd stel, een mooie natuurlijke omgeving en DIT: hun gevoelens vastgelegd in een kader. Als er één soort sessie buitengewoon goed past in de openlucht, dan zijn dat wel foto's van een verloofd of pas getrouwd stel. Meestal worden zulke sessies gedaan in een park of tuin, maar er zijn natuurlijk meer boeiende outdoor fotoshoot ideeën voor stellen. Ziehier enkele ideeën:

Een effen muur. Bij outdoor fotoshoot ideeën voor stellen denk je misschien niet zo gauw aan een sessie tegen een muur. Toch is het zo dat zomerlicht in combinatie met een oppervlak in een interessante kleur wonderen kan doen. Het loont de moeite zo'n concept in overweging te nemen, zeker wanneer je minimalistische portretten wilt maken waarbij gevoelens domineren.

Een watersessie. Op een steiger bij het meer of nog dieper, met je voeten in het water? En waarom niet? Water is niet alleen een dankbaar fotomodel, maar ook een bijzondere achtergrond die voor een wauw-effect zorgt. Als er dus een mooi meer in je omgeving is en je modellen er niet voor terugschrikken om een beetje nat te worden, dan kan er maar één optie zijn: outdoor fotografie met water op de achtergrond.