Hoe maak je mooie foto’s van je hond? Check waar je op moet letten!

by Anna, 28 May 2020
Dog Beagle met een stok tijdens een wandeling in het bos

Wat associeer je met de lente? Het eerste waar je aan denkt, is meestal de zon en het mooie weer. De lente is echter ook de beste tijd om te wandelen. En als we het over wandelingen hebben, hebben we het natuurlijk over wandelingen met de hele familie, vrienden en ... honden! Tijd doorbrengen in de natuur vormt een geweldige kans om je fotocamera in beweging te zetten en mooie foto’s te maken van je viervoeter. Vergeet niet dat foto’s een prachtig souvenir zijn! Daarom moedigen we je aan om foto’s te printen, bijvoorbeeld in de vorm van een foto op canvas - om van de beste momenten met je hond het hele jaar door te genieten. Hoe maak je de mooiste foto’s van je hond? Check waar je op moet letten!

Jonge Duitse herder die in de tuin ligt

Professionele fotocamera of smartphone?

Tijdens een wandeling met je hond of kat, heb je zeker geen zin om wat extra kilo’s mee te dragen. Als je een professionele fotocamera gebruikt, focus je meer op technische aspecten (zoals bijvoorbeeld welke lens gebruikt moet worden). Dat neemt veel tijd in beslag. Met een smartphone is het veel eenvoudiger. Het mobieltje is altijd bij je. Het is klein, handig en wat het belangrijkst, kun je zonder veel zorgen te maken over technische parameters - dankzij verschillende, ingebouwde scène-modi - goede amateurfoto's maken (die soms er zelfs professioneel uitzien!). Maak je dus geen zorgen als je geen gespecialiseerde fotoapparatuur hebt - je smartphone zal perfect zijn!

Kies een locatie waar je huisdier zich op zijn gemak voelt

Dit is erg belangrijk. Probeer luide plaatsen te vermijden (bijvoorbeeld drukke straten). Je hond kan zich gestoord voelen, wat zeker het uiteindelijke resultaat, namelijk de foto, negatief kan beïnvloeden. Een van de perfecte plekken voor een fotoshoot in de buitenlucht met je hond is een weide of open plek in het park, dus een plek vol groen en ver weg van andere mensen. Een dergelijke locatie heeft ook een positieve invloed op de compositie van je foto’s. Je kunt je alleen concentreren op je trouwe viervoeter en niet op verschillende ongewenste elementen, die de achtergrond verstoren.

Slaperig puppy

Denk bij dierenfotografie aan het bredere kader. Het is altijd gemakkelijker meerdere opnames te maken dan betreuren het verlies van een unieke foto ...

Geduld, geduld, geduld ...

In dierenfotografie is ’geduld’ het sleutelwoord. Onthoud echter dat veel afhangt van het dier zelf. Als je dier een luie kat is (die alleen slaapt), dan zal je taak om je kat te temmen, een beetje makkelijker zijn. Je zult namelijk niet veel energie hoeven te verspillen om dit te doen. Maar … vanuit hoeveel perspectieven kan eigenlijk een slapend kat worden gefotografeerd? Na een tijd zal deze activiteit niet meer spannend zijn. Er zijn echter ook dieren, bijvoorbeeld honden, die veel energie hebben, die van rennen en spelen houden. Dan zal je taak wat moeilijker zijn. Je zult dan meer energie en aandacht moeten besteden om mooie foto’s te maken. Maar maak je geen zorgen! Onthoud dat het belangrijkste is om je ​​dier niet te dwingen om iets te doen. Om een ​​goede foto van je trouwe viervoeter te maken, moet je tijd hebben om alles rustig te observeren en het vertrouwen  van de hond te winnen (je kunt hem natuurlijk ook een beetje motiveren, maar daarover later).

Dus laat je je klaarmaken voor het feit dat je deze enige, super leuke foto waarschijnlijk niet meteen zult makken. Je moet veel geduld hebben en … wachten op de perfecte gelegenheid om het gedroomde effect te bereiken. Wat nuttig is, is de reeks fotomodi vooral wanneer je hond constant in beweging is. Kijk bijvoorbeeld naar de onderstaande afbeeldingen.

Berner Sennenhond - puppy

Als je een serie foto's maakt van een bewegende hond (hond die rent, springt, speelt, etc.), moet je goed nadenken over welke foto je uit de serie wilt kiezen. Meestal besteed je aandacht alleen aan scherpe foto’s, maar het is ook de moeite waard om op deze foto’s te letten waarop je viervoeter er dynamisch en effectief uitziet. Laat je je niet beperken door de gebruikelijke patronen!

Tem je huisdier met een fotocamera

We zijn dus weer terug bij het startpunt. Laat je niet proberen iets te versnellen. Je kunt niet verwachten dat de hond onmiddellijk zal poseren als een, laten we zeggen, professioneel model (hoewel het toch ook soms zo gebeurt, wat we jou van harte wensen). Laat de hond wennen aan de fotocamera. Laat hem aan hem ruiken, "verkennen". Nog een tip: probeer de flitser niet te gebruiken. Dieren reageren er meestal niet positief op, maar als je er een besluit over neemt, geef het dier dan ook de tijd om het te accepteren.

Zoom in op bruine Labrador die rechtstreeks naar de camera lens kijkt

Onthoud dat hoe vaker je foto's van je hond maakt, hoe sneller hij zal leren dit feit te negeren. En als gevolg zullen de foto's van je viervoeter natuurlijker zijn.

Verander perspectief

Tevreden Dog Beagle tijdens een wandeling in het park

Letterlijk en figuurlijk. Als je een foto van je hond wilt maken, een foto die de aandacht zal trekken, moet je je perspectief veranderen. Ga dus naar het niveau van zijn ogen en word zijn beste vriend. Wanneer je je op dezelfde hoogte bevindt als je hond, krijg je zeker een super leuke foto. Deze positie voegt ook wat meer natuurlijkheid toe aan je foto, hoewel het soms meer betrokkenheid van je vereist, vooral als je model een miniatuur-york is (in dit geval kun je bijvoorbeeld een camera met een kantelbaar scherm gebruiken). Nou, goede fotografie vereist soms opofferingen, maar wanneer je de ziel van de hond op je foto vastlegt, dan is je moeite goud waard. :)

Zoom in op Golden Retriever in de weide

Maar ... zoals er vaak wordt gezegd: regels zijn er om overtreden te worden! Soms is het de moeite waard om een ​​extreme foto van bovenaf te maken om bijvoorbeeld het hoofd van je hond te benadrukken (dat onevenredig groot uitkomt ten opzichte van zijn hele lichaam). Laat dergelijke afbeeldingen je collectie echter niet domineren, omdat ze hun charme verliezen.

Vergeet het goede licht niet!

Licht is een uiterst belangrijk onderwerp, niet alleen in hondenfotografie. :) Zeker ben je de term "gouden uur" al tegengekomen omdat we er meer dan eens over hebben geschreven. Dit gouden, zachte licht voegt subtiliteit toe aan de foto’s, zelfs als het model geen mens is, maar de hond. Soms is het ook beter om eerder op te staan ​​en met je trouwe viervoeter een fotowandeling bij zonsopgang te maken of op de zonsondergang te wachten.

Zwarte Labrador die op een tuinstoel zit

Veel plezier met je hond

Dog Beagle die met een geel stuk speelgoed speelt

Communiceer met je hond. Het is de sleutel tot succes. Alle vormen van ’omkoping’ zijn welkom. :) Lekkernijen, favoriete snacks en speelgoed (vooral piepend) zullen de hond ten eerste het gevoel van vrijheid geven, en ten tweede zal hij meer bereid zijn om samen te werken. Op een dergelijke manier krijg je zeker meer kansen voor geweldige foto's. Motivatie is het halve werk - niet alleen voor mensen, maar ook voor honden.

Een kleine jongen die met een puppy in de tuin speelt

Portret of foto’s in beweging?

Berner Sennenhond die in de weide bij zonsondergang ligt

Alles hangt helemaal van jou af. En van je huisdier natuurlijk :) We raden je aan om aan het begin van een fotoshoot met meer statische foto’s te beginnen. Hoe langer de fotoshoot duurt, hoe meer foto’s in beweging genomen kunnen worden. Op een dergelijke manier zul je de situatie vermijden dat je hond tijdens het lopen buiten adem zal zijn en gewoon niet meer mee zal willen werken.

Bovendien is het de moeite waard eraan te denken dat beide soorten foto's veel te bieden hebben. Wat de portretfoto betreft, is het ongetwijfeld voordeel - de mogelijkheid om zonder enige problemen de achtergrond te veranderen. Met bewegende foto's kun je je echter meer concentreren op de dynamiek van bewegingen, zodat je fotografie er echt origineel uit kan zien.

Jonge Duitse herder die met een speelgoed speelt

We hopen dat je nu weet waar je op moet letten wanneer je een fotoshoot in de openlucht macht met je huisdier. Onthoud de regel: geen druk, morgen is weer een dag! Geef je huisdier wat vrijheid, wees niet streng, maak de fotoshoot voor jullie allebei leuk! Heb je misschien andere ideeën voor het maken van een originele fotoshot? We wachten op je opmerkingen op onze Instagram en Facebook! Smartphones, fotocamera’s en hondenlijnen in de hand en … aan de slag!