Zwangerschapsfotoshoot - creatieve foto ideeën

by Anna, 08 Oct 2020
Fotoboeken van verschillende zwangerschapssessies

Wat moet je dragen tijdens een zwangerschapssessie? Wanneer is het de beste tijd om zo’n fotoshoot te organiseren? Hoe moet het eruitzien? Waar moet het gedaan worden? Welke interessante foto's kun je zelf maken?" Omdat er genoeg vragen en twijfels in het hoofd van de toekomstige moeder zitten, hebben we besloten om de meest cruciale vragen mbt zwangerschapsfotoshoot te beantwoorden. Ga eens rustig zitten, neem je favoriete snack en begin ons artikel te lezen.

Wanneer is het beste moment voor een zwangerschapsfotoshoot?

Aankondiging zwangerschap met echo foto

Een zwangerschapsfotoshoot is het mooist als je echt een dikke, ronde buik hebt. Het kan dus het beste gepland worden tussen week 30 tot en met week 36 van je zwangerschap. Het is namelijk de tijd wanneer je je meestal nog comfortabel voelt.
Let op! Bij een buikfotosessie moet je opletten dat je niet te laat bent.  Voordat je het merkt wordt je baby te vroeg geboren en ... de geplande zwangerschapssessie wordt dan in een newborn fotoshoot veranderd (maar we raden een newbornshoot natuurlijk ook aan!). Je moet er bovendien rekening mee houden dat hoe later, hoe meer problemen met: poseren of zich verkleden voor foto's. De laatste weken voor de bevalling kunnen echt te vermoeiend zijn (de krachtbronnen zijn omgekeerd evenredig met de grootte van de buik).

Ideeën voor een zwangerschapsfotoshoot

Aangezien je nu weet wanneer de buiksessie moet plaatsvinden, kun je plannen hoe het eruit moet zien. Toekomstige moeders, die hun baby in de zomer en vroege herfst krijgen, kunnen bijvoorbeeld een buitensessie organiseren. Het weer mag je plannen niet dwarsbomen en dunne jurken zien er geweldig uit op strand- od weide foto's.

Zwangere vrouw in zomerjurk op het strand

Zwangerschapsfotografie in de natuur

Wat denk je eraan om samen met je partner op de foto's te gaan? Volens ons is het een perfect idee! Organiseer eens jullie gezamenlijke sessie in jullie appartement, bijvoorbeeld in een gemeubileerde kinderkamer of slaapkamer. Dit is jullie privé ruimte waar jullie je op jullie gemak voelen, en dankzij het grote aantal accessoires bij de hand kunnen jullie verschillende (ook spontane) ideeën voor de sessie implementeren. Tijdens de sessie in het appartement hebben jullie bovendien de mogelijkheid om een ​​intieme sfeer te creëren, die met het blote oog zichtbaar zal zijn op de foto’s.

Zwangerschapsfotoshoot bij jou thuis

Sommige fotografen bieden ook een zwangerschapsfotoshoot in hun eigen studio aan. Dit is een compromis tussen de andere soorten sessies, op verschillende locaties (thuis, in de natuur ezv.). Het geeft ook meer comfort dan een buitensessie (zelfs om weersomstandigheden). Bovendien is het veel gemakkelijker om goed licht in foto's te krijgen. Maar aan de andere kant is het soms moeilijker om tijdens zo'n studiosessie hetzelfde effect van de intieme foto's te bereiken als tijdens de fotoshoot thuis.

Je hoeft tijdens de sessie niet vast te houden aan één hoofdidee van de sessie. Maak enkele wat minder serieuze foto's en enkele wat subtielere, intiemere. Verander:
zwanger-accessoires (echo's, positieve zwangerschapstest, kleine schoenen, blokjes met de naam van de baby, lintjes om op de buik te knopen zullen zeker nuttig zijn!): kleding (losse of goed passende jurken en overhemden, sexy lingerie of zelfs ... favoriete trainingspakken!) en poses.

Jonge vrouw die een zwangerschap bodysuit aan heeft tijdens een fotoshoot in een studio

Zwangere jonge vrouw tijdens een kleurpoeder fotoshoot

Zwangere vrouw met mooi beschilderde buik

Heb je gehoord over bellypaint? Jazeker! Maar … zorg er voor dat je speciale schmink gebruikt; schmink gemaakt op waterbasis die veilig voor zwangere vrouwen is en die geen huidaandoeningen geeft. Vergeet echter niet dat - hoewel je een toekomstige moeder bent - je nog steeds een vrouw bent! Wees dus niet bang om sexy lingerie te dragen of prachtige make-up te maken.

Zwangere vrouw die sexy lingerie draagt

Met wie kun je op de foto's zijn?  Alleen, met je partner, moeder, oma of (als je geluk hebt) met je vriendin die ook zwanger is.

Twee zwangere vrouwen op de bank

Zwangere vrouw die haar grootmoeder knuffelt

Als je al kinderen hebt, organiseer een fotoshoot waarin je laat zien hoe ze op hun jongere broer of zus wachten.

Schattige kleine jongen zoenen zwangere moeder

Zwangere vrouw die haar buik toont

Wat kun je aan het begin van je zwangerschap doen?

Zwangere vrouw die een spiegel-selfie maakt

Tijdens de zwangerschap kun je je op één dag uitstekend, ellendig en helemaal hopeloos voelen. In extreme gevallen wordt zelfs gesproken van situaties waarin een zwangere vrouw tegelijkertijd zowel gelukkig als verdrietig was :) In tegenstelling tot wat sociale media laten zien, is zwangerschap niet voor alle toekomstige moeders de tijd waarin ze dubbele kracht en de zogenaamde „zwangerschapsgloed" krijgen.
Je weet namelijk niet hoe je lichaam zal reageren op de veranderingen die een zwangerschap met zich meebrengt (zelfs als het je volgende zwangerschap is). Voor sommige toekomstige moeders is het begin van de zwangerschap het moeilijkst (vanwege ochtendmisselijkheid, die meestal na het eerste trimester verdwijnt), en voor anderen het einde - wanneer de buik al zo groot is, dat het moeilijk is om basisactiviteiten te doen.

Zwangere vrouw die op de bank rust

Het kan blijken dat je je niet sterk genoeg zal voelen om een professionele zwangerschapsfotoshoot te organiseren. In zo’n geval zullen de enige souvenirs van je zwangerschap de foto’s zijn, die je zelf zult maken. Fotografeer dus elk moment, dat kenmerkend voor deze periode is, zoals bijvoorbeeld:
- je favoriete gerecht waar je steeds zin in hebt;
- elk moment, wanneer je buik steeds groter wordt (zo 'groot' bijvoorbeeld dat je niet meer in je broek past);
- eerste kleding gekocht voor je baby, etc.

Zwangere vrouw met een pot komkommers

We zijn er zeker van dat je vaak naar deze foto's zult terugkeren. Ongeacht het feit of het een terugkeer is met nostalgie ("wat een geweldige tijd was het!”) of met opluchting („uff, het is al voorbij") in je stem. Het zal zeker een interessante herinnering zijn, niet alleen voor jou, maar voor je kind, die na jaren naar de foto's zal terugkeren. Oude foto's zijn als triggers: ze herinneren ons aan verhalen en details die we al zijn vergeten. Als je ooit met je moeder naar oude foto's hebt gekeken, dan weet je waar we het over hebben :-)

Oude foto uit de jeugd

We weten niet hoe de wereld er over een paar decennia uit zal zien, wanneer je kind, dat nu in je buik woont, ouder zal zijn en succesvol leven zal leiden en kinderen zal krijgen. Onze ouders wisten echter ook niet dat wij smartphones met duizenden foto’s zullen hebben. Maar ondanks de nieuwe mogelijkheden en technologieën, bekijken we nog steeds de afgedrukte foto's en bladeren we door de albums van onze ouders. Afgedrukte foto's zijn belangrijker voor ons dan foto's die op de telefoon zijn opgeslagen!

Oude familiefoto's

Fotoboek met zwangerschapsfoto’s

In ons aanbod vind je drie soorten fotoboeken met harde kaft: Klassiek fotoboek, Premium fotoboek en Starbook. Als je van mening bent dat je al te veel voor babyuitzet hebt uitgegeven, maar je toch op zoek bent naar een fotoboek, raden we je aan om ons Klassieke fotoboek te kiezen. Het is verkrijgbaar in zes formaten: 20x20 cm, A5, A4 - verticaal en horizontaal, 24x24 cm, 30x30 cm en A3. Uit onze ervaring weten we dat het handigste formaat een middelgroot vierkant fotoboek is (24x24cm). Zo'n fotoboek kan van 28 tot 160 pagina's bevatten, dus het is geschikt voor zowel moeder, die elk moment van hun zwangerschap nauwkeurig documenteren, als voor degenen die dit slechts af en toe doen.

Fotoboek van 24x24 cm op een plank

Open fotoboek van 24x24 cm met zwangerschapsfoto's

En hoe zien je zwangerschap herinneringen eruit? Heb je je favoriete foto’s uit deze periode? Weet je wat grillen je moeder had toen zij zwanger was? Op welke interessante verhalen kom je telkens terug als je door foto's uit die periode bladert?