Hoe wordt Pasen wereldwijd gevierd?

by Anna, 06 Apr 2020
Paastradities in verschillende Europese landen

Over een week (kijk naar de publicatiedatum :)) zal het al na Pasen zijn. In elk land waar we onze fotoproducten naar verzenden (en er zijn er 12!), ziet Pasen er een beetje anders uit. We hebben gecheckt en we weten al welke nationaliteiten samen Pasen zouden kunnen doorbrengen, en voor welke - de cultuurschok veel te groot zou zijn (we raden iedereen van harte aan om de geweldige film Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu? te kijken). We, bij Colorland, hebben echter een recept voor een traditionele, heerlijke paastaart die elke bewoner, van elk Colorland-land, lekker zal vinden.

Ogenschijnlijk vergelijkbaar, maar echter niet hetzelfde. Dit zijn de typische paastradities van landen, waar we onze fotoproducten naar verzenden! Wat belangrijk is: we hebben het over tradities die, zoals de praktijk laat zien, niet zo onsterfelijk zijn als ze lijken. In de loop van de tijd werden namelijk steeds meer lokale en karakteristieke gewoonten vergeten (bijv. een van de Litouwse tradities om de reizende groepen studenten-muzikanten een worst of een ei te geven). In plaats daarvan verschijnen echter de nieuwe, meer cultureel uniforme gewoonten. Steeds minder gezinnen vieren Pasen thuis. Het is populairder geworden om een elegant ontbijt / diner in een restaurant te eten (dit is het geval onder andere in Frankrijk, België of Italië).

Ontspannen ontbijten met familie en vrienden

Zoete paastradities

Zelfgemaakte chocolade-eieren

Hoewel er op tafels veel producten staan (lamsvlees, schapenvlees, kalkoen of de Duitse specialiteit - hackepeter en verschillende salades en eieren), is Pasen eigenlijk erg ... zoet. Wij, Belgen, zijn natuurlijk de chocolade koningen! Wist je dat elke Belg gemiddeld 8 kg chocolade per jaar eet, waarvan de helft tijdens de paasperiode?! Ongelofelijk! Elk jaar worden ter gelegenheid van Pasen ongebruikelijke chocolade vullingen gemaakt. In 2019 waren de beste combinaties als volgt: melkchocolade met de smaak van viooltjes en mix van amandelen; pure chocolade met jasmijn en witte chocolade met een vulling van roos en lavendel.

Hackepeter - Duitse specialiteit van rauw varkensvlees

Hackepeter - Duitse specialiteit van rauw varkensvlees

In landen als Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland, Italië en Nederland zoeken kinderen chocolade-eieren, die eerder door hun ouders (of eigenlijk een "konijntje") werden verborgen in geheime plaatsen in de tuin. Op de paastafel van Oostenrijkers mag er geen pannenkoek missen met kaas, vanille en suiker en op de tafel van Spanjaarden - torrijas. Torrijas zijn eigenlijk hetzelfde als de Nederlandse wentelteefjes, maar gegeten meer als nagerecht of ook tussendoor (dus niet als ontbijt). Bovendien bakken de Spanjaarden de torrijas niet in boter. Torrijas worden namelijk eerst in melk en ei geweekt en daarna gebakken of gefrituurd in … olijfolie. Interessant, hé?!

Meisjes op zoek naar chocolade-eieren

Torrijas - Spaanse wentelteefjes

Torrijas - Spaanse wentelteefjes

In veel landen staan paasbroodjes met verschillende toevoegingen, gemaakt door huisvrouwen met heel veel liefde, symbool voor Pasen. In Nederland zitten dergelijke broodjes vol met gedroogd fruit, noten en amandelen (de zogenaamde paasstol), terwijl in Slowakije en Litouwen de toevoegingen beperkt blijven tot … topping. Heb je gehoord dat Italianen, wiens Colomba de vorm heeft van ... duif, ook hun eigen versie van gistcake hebben?

Colomba - Italiaans paasbrood

Colomba - Italiaans paasbrood

Paasstol - Nederlandse lekkernij

Paasstol - Nederlandse lekkernij

In Polen is de paasbrood, naast de "Mazurek" taart (een ’lage’ cake met een krokante bodem en een zoete massa erop) - de meest populaire cake. Het kan zonder twijfel worden gezegd dat "Mazurek" in bijna elk Pools huis en bijna elk mandje staat.

"Mazurek" taart - traditionele Poolse paastaart

"Mazurek" taart - traditionele Poolse paastaart

De bereiding van paasbrood omvat specifieke stappen maar we zijn ervan overtuigd dat … een goed recept eigenlijk de garantie voor succes is! Dergelijke paasrecepten worden doorgegeven van generatie op generatie. Zorg er dus voor waar en hoe je jouw familierecepten bewaart. Voor degenen die van compacte oplossingen houden, is ons A5-fotoboek het beste. Het neemt niet veel ruimte in beslag op de plank en is zeer handig. We moedigen je aan om verschillende thema kookboeken te maken (bijv. met paasrecepten, vleesrecepten of ontbijtrecepten).

A5 fotoboek met recept voor pasentaartA5 foto-kookboek

Let op! Als je van plan bent om "Mazurek" taart te maken, vergeet niet dat alle ingrediënten op kamertemperatuur bereid moeten worden en dat de paastaart niet op een te hoge temperatuur gebakken mag worden! Onze tip! Bestrooi aan het einde de afgewerkte cake met poedersuiker of giet glazuur.

Leuke paastradities

Zijn er naast het zoeken van chocolade-eieren nog andere traditionele spellen gespeeld met eieren op Pasen? Het blijkt wel! In Oostenrijk, Groot-Brittannië en Litouwen is het een traditie het tegen elkaar tikken van een ei om te kijken van wie het ei heel blijft. Als je eischaal na het "tikken" ongebroken blijft, dan ben je de winnaar! Een andere gewoonte, dit keer typisch Litouws, is de wedstrijd ”paasei rollen”, waarbij deelnemers hun eieren van de heuvel laten vallen. De winnaar is degene wiens ei onderweg de meeste andere eieren breekt. Een vergelijkbaar spel is ook in andere landen erg populair. In Groot-Brittannië bijvoorbeeld hebben zij ook de traditie om eerst de gekookte eieren te versieren en om ze daarna van een met gras begroeide heuvels te rollen. De taak van de ’race’ is om een hardgekookt ei zo snel mogelijk naar de finish te krijgen. Soortgelijke sportwedstrijden met eieren vinden ook plaats onder andere in Noord-Ierland of Denemarken.

Eieren tikken

Bijzondere paastradities

Hoewel de paastradities zoals: chocolade-eieren zoeken of paasbroden bakken in verschillende landen erg populair zijn, zijn er ook tradities, die echt bijzonder zijn! Pasen in Spanje staat bekend om de religieuze processies georganiseerd door verschillende broederschappen. De Spanjaarden, maar ook veel toeristen!, trekken de hele Heilige Week de straten op om deel te nemen aan dergelijke christelijke processies. Voor elke processie worden paso’s (speciale platformen) voorbereid met een tafereel uit het lijden van Christus. De leden (boetelingen) zijn gekleed als bijbelse karakters. Zij dragen capirotes, de habijten met puntmutsen die de boetedoening symboliseren.

Processie in Spanje

Processie in Spanje

In Tsjechië (en in vergelijkbare mate in Slowakije) is Pomlázka een van de meest opmerkelijke tradities. Deze typische paastraditie vindt plaats op de Tweede Paasdag. Sibaci, d.w.z. jonge en oude mannen, gaan met zweepjes gemaakt van wilgentwijgen naar het huis van hun geliefde (en alle andere vrouwen ook) om vrouwen met zweepjes op het achterwerk te tikken. De vrouwen, die niet worden ’geslagen’, zullen een ongelukkig jaar hebben. Dit ritueel is zeker een merkwaardige ervaring voor buitenlanders. In het noorden van Slowakije is er een andere traditie, die ook erg populair in Polen en Tsjechië is. Dit is Śmingus-Dyngus (Natte Maandag) - de traditie waarbij mensen op Paasmaandag elkaar natgooien met water (volgens de oude Poolse traditie zouden jongens meisjes wakker maken door water over hun hoofd te gieten). De symboliek achter het Śmingus-Dyngus—ritueel is de begroeting van de lente en het veroorzaken van het geluk in het leven.

Tegenwoordig worden veel van deze tradities bekend alleen door onze grootouders en ... websites, die elk jaar "traditionele Pasen" beschrijven. Hoe ziet jouw Pasen eruit? Welke tradities volg je nog steeds volledig en welke heb je al aangepast? Naar welke landen zou je het meest met Pasen willen gaan? Organiseer je zulke interculturele reisjes tijdens de paasperiode? Probeer je verschillende tradities met elkaar samen te verbinden? Laat ons weten, zonder wat je jouw Pasen niet kunt voorstellen en wat je absoluut nooit meer zult doen tijdens de paasdagen.