Waarom zijn wij niet origineel? De wereld door een vierkante bril

by Anna, 14 May 2020
Vierkante elementen van over de hele wereld

Er is een nieuw formaat toegevoegd aan ons aanbod van fotoboeken: 24x24 cm. Dit is ons derde (naast 20x20 en 30x30 cm) fotoboek in vierkant formaat. Vandaag willen we jou vertellen waarom ontwerpen in een 'vierkant' een bewijs van superioriteit boven de natuur is en waarom we niet zo origineel en creatief zijn, als we denken.

Als we ons alleen maar door de natuur zouden laten inspireren, zouden alleen een paar van onze uitvindingen een vierkante vorm hebben. In de gehele dierenwereld is de koffervis de enige bij ons bekende soort die ... geen ronde vorm heeft. Hoewel echter deze vis niet honderd procent vierkant genoemd mag worden, vallen zijn hoekige vormen toch op in de dierenwereld. Volgens wetenschappers worden deze vissen, dankzij hun eigenaardige vorm, tegen aanvallen van roofvissen beschermd. Interessant, hé?! Iedereen weet dat de natuur dieren verschillende kenmerken heeft gegeven die bijvoorbeeld het ontsnappen (of aanvallen) vergemakkelijken. En het basiskenmerk van vissen is eigenlijk ... de ronde vorm van hun lichaam (dat, volgens de regels van de natuurkunde) snelle beweging mogelijk maakt. Helaas is het echter niet het geval bij koffervissen.

Vierkante vis - de koffervis

Waarom houden we van geometrie?

Wij - mensen - houden ervan om alles onder controle te hebben. We voelen ons het best als alles goed georganiseerd en splitsbaar is. Het is voldoende om te kijken naar een reep chocolade of ... een pizza die, hoewel rond, altijd in driehoekige, gemakkelijk te verdelen stukjes, wordt gesneden. Soms proberen we ook de natuur te verbeteren. Zo is er al een vierkante watermeloen ontstaan!

Pizza verdeeld in stukken en chocolade

Vierkante watermeloen

De afgelopen jaren zijn we eraan gewend geraakt dat alles wat vierkant en symmetrisch - in de mode is. Daarom:

→ kopen we onder andere vierkante kussens vol geometrische patronen en vierkante fauteuils,

Een bank met vierkante kussens; naast een vierkante fauteuil en planten in vierkante plantenbakken

→ worden de muren in onze keukens en badkamers met vierkante tegels bekleed,
→ kopen we vaak moderne, vierkante besteksets,

Een keuken met vierkante wandtegels en geometrische lampen

Vierkant servies

→ verpakken we (om voor de hand liggende praktische redenen :)) de verlovingsring en trouwring in een vierkante doos.

Trouwaccessoires: schoenen, haarsieraad, een vierkant doosje met een verlovingsring en een trouwring

De mode voor geometrische patronen is - natuurlijk! - door Instagram geïntroduceerd. Sommigen herinneren zich misschien noch dat in het begin alle toegevoegde foto's vierkant moesten zijn (vandaar onze vierkante afdrukken!). Tegenwoordig kunnen we ook andere formaten uploaden, maar ze vallen op ons profiel eigenlijk nog steeds in een vierkant.

Waarom zijn we niet innovatief?

De Piramides van Gizeh (piramides van Cheops, Chefren en Mykerinos)

De Piramides van Gizeh (piramides van Cheops, Chefren en Mykerinos)

De fascinatie voor vierkante vormen is, hoe ongelofelijk het ook klinkt, geen moderne uitvinding. De drie grootste piramides van Egypte (Cheops, Chefren en Mykerinos) werden gebouwd op basis van een vierkant. Het graf van keizer Hadrianus in Rome (het zogenaamde Castel Sant'Angelo) had ook een vierkante basis. Duizenden jaren later gebruikten kunstenaars uit de renaissance  dezelfde methode voor indrukwekkende kerkgebouwen. In de wereldlijke gebouwen gebruikten ze daarentegen geen vierkante basis, maar ontwierpen ze … vierkante ramen. Ondertussen (in de 13e eeuw) werd het Grote Marktplein in Krakau (een van de grootste in Europa!) afgebakend. De afmetingen zijn 200 x 200 m.

Rynek Główny - het grootste plein in Kraków, Polen

Rynek Główny - het grootste plein in Kraków, Polen

Barcelona kan ook bogen op een interessant ’vierkant verhaal’. Toen in het midden van de 19e eeuw de stadsmuren werden gesloopt en de stad steeds meer bewoond raakte, presenteerde Ildefonso Cerdá Suñer zijn concept van de nieuwe wijk - Eixample. Om de leefomstandigheden, hygiëne en transport te verbeteren, verdeelde Ildefonso het gebied als een schaakbord. In Eixample kruisen alle straten elkaar in een rechte hoek en vierkante woningen ’vormen’ binnenin tuinen en voor bewoners. In deze wijk ligt onder andere de beroemde Sagrada Familia.

Eixample - een ’vierkante’ wijk in Barcelona

Eixample - een ’vierkante’ wijk in Barcelona

Klassiek fotoboek 24x24 cm

Fotoboek 24x24 cm

De introductie van een nieuw vierkant fotoboek in het aanbod was voor ons een goed excuus om door een vierkante bril naar de wereld te kijken. Wat interessant, merkten we op dat het in vierkante fotoboeken veel gemakkelijker was om foto's te ordenen.

Open fotoboek 24x24 cm

Het 24x24-formaat kan het vierkante equivalent worden genoemd van ons populairste A4-formaat (21x30 cm) en een compromis tussen een klein fotoboek van 20x20 cm en een groot fotoboek van 30x30 cm. Dit maakt dit fotoboek ook handiger en gemakkelijker om op een plank te plaatsen.

Fotoboeken: 30x30 cm, 24x24 cm en 20x20 cm

Fotoboeken: 30x30 cm, 24x24 cm en 20x20 cm

Fotoboek 24x24 op de plank naast andere fotoboeken

Check zelf of we gelijk hebben en ontwerp je eigen fotoboek in het leuke 24x24-formaat.