Hoe zeg je „Vrolijk kerstfeest“ in verschillende talen?

by Anna, 21 Dec 2020
Infographic met kerstwensen in verschillende talen

Hoeveel van jouw kennissen komen uit het buitenland? We leren elkaar kennen op vakantie, we werken samen en nu en dan stichten we zelfs een internationaal gezin :). Wanneer de kerstfeesten naderen kan het geen kwaad om je een beetje in te spannen en te leren hoe je in hun moedertaal iemand gelukwenst. Dat is kostbaarder dan menig geschenk!

Hoewel er tegenwoordig bijna geen taalbarrières meer zijn (met dank aan de online vertalers!), zijn er momenten waarop we graag iets in willen zeggen in een vreemde taal. Waarom? Omdat het spreken van dezelfde taal het gemeenschappelijke benadrukt en juist dat - het gevoel dat we deel uitmaken van een groep - hebben we in het leven het meest nodig.

Een kleine wereldbol in je handen

Wanneer we in den vreemde zijn (zowel tijdelijk, bv. op vakantie, als permanent), zijn we gevoelig voor dingen die ons aan thuis doen denken. Als we door heimwee overvallen worden, gaan we op zoek naar een restaurant waar ze bitterballen serveren. We lachen stilletjes, wanneer we Nederlanders in de bus met elkaar horen spreken. Tijdens de kerstdagen is dat gemeenschapsgevoel nog sterker - tenslotte is het belangrijkste dan om samen te zijn.

Familiefoto‘s tijdens de kerstdagen

En hoewel het prettig is om deel te nemen aan kerstfeesten waarbij we de kerstgewoonten en -gerechten uit verschillende werelddelen leren kennen, hebben we diep in ons hart heimwee naar het kerstfeest uit onze kindertijd. Elke keer, wanneer een gebeurtenis of voorwerp ons daaraan herinnert, voelen we die aangename warmte weer. Dat kan het bereiden van kalkoen door de gastvrouw zijn, een gesprek met iemand die een Nederlandse  kerst viert of zelfs stuntelig geformuleerde wensen in je moedertaal.

Een vrouw die glimlacht wanneer ze een kerstcadeau ontvangt

We hebben ons voorgenomen om jullie te tonen hoe jullie eenvoudig kerst kunnen wensen in verschillende talen. We hebben gekozen voor diegene waarmee we het meest vertrouwd zijn, omdat we ze vaak te horen krijgen wanneer onze collega‘s van de klantendienst naar het werk komen :). Leer hoe je „Vrolijk kerstfeest“ zegt:

• in het Engels,
• in het Frans,
• in het Nederlands,
• in het Tsjechisch,
• in het Duits,
• in het Spaans,
• in het Litouws,
• in het Slowaaks,
• in het Italiaans,
• in het Pools.

Kerstfeest

Engels
Merry Christmas!
Merry Christmas and Happy New Year!

Frans
Joyeux Noël !
Bonnes Fêtes !
Bonnes fêtes de fin d’année !

Nederlands
Vrolijk kerstfeest!
Prettige kerstdagen!

Tsjechisch
Příjemné prožití vánočních svátků!
Šťastné a veselé!
Veselé vánoce!

Duits
Fröhliche Weihnachten!
Frohe Weihnachten!
Frohe Weihnachten uns besinnliche Feiertage!
Frohes Weihnachtsfest!

Spaans
¡Feliz Navidad!
¡Felices fiestas!
¡Feliz Navidad y próspero  Año Nuevo!

Litouws
Linksmų Kalėdų!
Linksmų švenčių!
Su Kalėdomis!

Slowaaks
Veselé vianoce!
Vesele Vianoce a stastny novy rok!

Italiaans
Buon Natale!
Buone Feste!
Auguri!

Pools
Wesołych świąt!
Wesołych świąt i szczęśliwego nowego roku!
Radosnych Świąt Bożego Narodzenia!

Kerstsymbolen en -wensen in verschillende talen

Hopelijk helpen de uitdrukkingen die we voor jou op een rijtje hebben gezet je jouw dierbaren plezier te doen. En mocht juist jij die persoon van over de grens zijn, dan zijn we er zeker van dat je door de taal van de plaatselijke bewoners te gebruiken je hun gunst en sympathie zal verwerven.

Vrolijk kerstfeest!