Vrouwendag - waarom is de viering zo belangrijk?

by Julia, 06 Apr 2018
Een vrouw in een T-shirt met een inscriptie op haar rug "Ik ben een vrouw, wat is jouw superkracht?"

Foto door Pete Bellis op Unsplash

Vandaag, 8 maart - Internationale Vrouwendag of Dag van de Rechten van de Vrouw, anders genoemd, maar gevierd in de meeste landen over de hele wereld. Voor de meeste dames is dit een heel belangrijke vakantie, maar weet je waar het echt vandaan komt? We nodigen je uit om onze nieuwste blogpost te lezen! 

Drie vrouwen op vakantie.

Foto door Hưng Nguyễn op Unsplash

Internationale Vrouwendag wordt al meer dan 100 jaar gevierd! Dit is een dag die de sociale, economische, culturele en politieke successen van vrouwen wil vieren en een verdere strijd wil aanmoedigen. Dit is de dag waarop gelijke behandeling van vrouwen en mannen op alle gebieden van het leven wordt genoemd, van privé tot professioneel. Het is een speciale feestdag, want hoewel het niet door de staat of de kerk wordt opgelegd, wordt het gevierd door grote aantallen mensen over de hele wereld. En dat is waar zijn kracht voor staat.

Vrouwendag – manifestaties, foto 1

Foto door Alice Donovan Rouse op Unsplash

Vrouwendag – manifestaties, foto 2.

Foto door Monica Melton op Unsplash

Internationale Vrouwendag heeft zelfs zijn eigen kleuren- op deze dag, violet, groen en wit regeert- symbolen van rechtvaardigheid en waardigheid, hoop en zuiverheid. Hoewel vanwege het feit dat wit vanuit het oogpunt van feministen nogal controversieel is, wordt het vaak ook vervangen door geel. :)

Poster van een sterke werkende vrouw in feministische kleuren.

En nu een korte beschrijving van de geschiedenis:
1909 - het eerste jaar toen de Vrouwendag werd gevierd - 28 februari was de eerste verjaardag van stakingen in New York, toen vrouwen protesteerden tegen slechte omstandigheden en te lange uren op het werk en het recht op deelname aan verkiezingen vroegen.

Vrouwen die in een fabriek werken.

1910 - Een bijeenkomst van socialisten uit de meeste Europese landen vond dit jaar plaats in Kopenhagen, waarin werd overeengekomen dat de Vrouwendag zou moeten worden ingesteld ter ondersteuning van de strijd voor gelijkheid en het recht om te stemmen voor vrouwen over de hele wereld. Het idee werd ondersteund door meer dan 100 vertegenwoordigers uit 17 landen.

1911 - Vrouwendag werd gevierd op 19 maart in Oostenrijk, Denemarken, Duitsland en Zwitserland door miljoenen vrouwen, maar ook mannen die ook deelnamen aan demonstraties en marsen naar gelijke rechten.

Vrouwendag – manifestaties, foto 3.

Foto door Alexa Mazzarello op Unsplash

1913-1914 - de drukke feesten van de Vrouwendag waren van uitzonderlijk karakter, omdat ze ook een protest waren tegen de Eerste Wereldoorlog.

1975 - De Verenigde Naties hebben officieel de Internationale Vrouwendag erkend en vierden haar viering op 8 maart, maar twee jaar later gaf ze een verklaring af waarin elke lidstaat afzonderlijk kon beslissen of 8 maart de juiste dag was voor de viering van Vrouwendag vanwege zijn tradities en gewoonten.

Een oudere heer met een kaart met de inscriptie dat hij deelneemt aan demonstraties ter gelegenheid van de Vrouwendag voor zijn kleindochter.

Foto door roya ann miller op Unsplash

Internationale Vrouwendag in 2018 wordt gekenmerkt door gebeurtenissen van een paar maanden geleden, toen veel bekende vrouwen zeiden dat ze het slachtoffer waren van seksuele intimidatie. In Social Media was het jammer, Instagram creëerde ook een speciale hashtag #MeToo (vertaald in vele talen), die tot doel heeft protest te betuigen tegen seksuele intimidatie van vrouwen. In sommige landen, gemeenschappen of families is Vrouwendag ook een commerciële vakantie geworden en krijgen vrouwen die dag van de dichtstbijzijnde mannen - echtgenoten, broers, zonen - kleine geschenken, meestal bloemen of chocolaatjes.

En jij, viert jij de Internationale Vrouwendag? Zo ja, hoe? We wachten op je mening, en voor alle dames wenst Colorland veel moed bij het nastreven van doelen en vele redenen om te glimlachen tijdens hun Vrouwendag en elke dag voor het volgende jaar!

Drie lachende vrouwen die op een blauwe matras liggen.

Bronnen:
https://www.internationalwomensday.com/About
https://womenwatch.unwomen.org/international-womens-day-history
http://www.unwomen.org/en/news/in-focus/international-womens-day
http://www.telegraph.co.uk/women/life/international-womens-day-2017-did-start-important/
http://www.dailymail.co.uk/news/article-5362817/International-Womens-Day-2018-need-know.html
https://www.timeanddate.com/holidays/un/international-womens-day
https://www.internationalwomensday.com/About
http://www.un.org/en/events/womensday/history.shtml