Ideeën voor spelletjes met de familie tijdens de kerstdagen

by Anna, 11 Dec 2020
Met een lachende familie spelen naast de kerstboom

Zijn we nog in staat om samen te spelen? Natuurlijk zijn we dat, alleen zitten we af en toe zonder inspiratie :) We zijn uit vorm, want zo vaak komt het niet voor dat we enkele dagen samen doorbrengen, zonder werk, school of dat er dingen te regelen vallen. Daarom hebben we enkele ideeën op een rijtje gezet voor spelletjes met de hele familie tijdens de kerst!

De kalkoen? Klaar.
De kerststol? Gebakken (twee keer zelfs, de eerste stol was voor de feestdagen al op).
De kerstboom? Versierd.
Het huis? Gedecoreerd met zelfgemaakte versieringen.
We zijn klaar voor Kerstmis!

Alleen... wat nu? Wat kunnen we zoal doen tijdens de kerstdagen? Wanneer de voorbereidingen voor het kerstfeest er opzitten, vallen we plots in een leegte en weten we niet wat we met zoveel vrije tijd aanmoeten.

Kerstactiviteiten

Een sneeuwballengevecht tijdens een winterse avond

Elke ouder weet dat voor een rustige kerst je kind... moe moet zijn. In kleine kinderen zit nog steeds een natuurlijke behoefte aan beweging. Dat is iets wat wij - volwassenen - bij onszelf onderdrukt hebben, door achter een bureau te zitten of met de auto naar het werk rijden. Behalve de voordelen van een moe kind (o.a. een vrije avond!) zit er nog een andere plus vast aan samen skiën, sleeën of schaatsen of gewoon wandelen. Fysieke activiteit scherpt onze eetlust aan voor het verdere tafelen, zodat geen enkele stuk kwarktaart verloren hoeft te gaan.

Mama en papa tijdens het schaatsen met hun kleine meid

Sneeuwpret met de familie

Spelletjes voor thuis tijdens de kerst

Met de familie bij het haardvuur met de kaarten spelen op kerstmiddag

En wat wanneer we niet naar buiten kunnen? Of wanneer jullie tijdens een korte wandeling naar binnen worden gejaagd door de regen? Rustig maar, er valt zoveel te beleven tijdens de kerstdagen dat jullie niet eens naar buiten hoeven te gaan!

Als je gezin meer dan één kind telt en er is een aanzienlijk leeftijdsverschil, is niet het vinden van een spelletje het probleem, maar wel het vinden van een spelletje waaraan iedereen plezier kan beleven. In z‘n geval is het organiseren van een kerstloterij de beste oplossing.

Tijdens een kerstloterij verzint elk familielid evenveel ideeën voor een gezamenlijk tijdverdrijf en schrijft ze op kaartjes. Alle ideetjes worden in een kerstsok gedaan, waarna er vervolgens - na alles goed gemengd te hebben - één kaartje wordt uitgeloot. Iedereen moet meedoen met het spelletje dat geloot wordt. Slimme ouders weten wel hoe ze de beste ideetjes moeten verkopen, zodat hun dreumesen niet snel genoeg met het spelletje kunnen beginnen. Het belangrijkste is om zelfs maar met eenvoudige activiteiten tot de verbeelding te spreken.

• Krijg het bioscoopgevoel: doe het licht uit, maak popcorn, doe de drankjes in een beker met rietje, zorg voor toegangskaartjes en, waarom niet, ... speel reclame voor de voorstelling en ga tussendoor stilletjes naar het toilet.
• Verplaats jullie naar een willekeurige plek en lees er in een van dekens en kussens gemaakte toverkamer een verhaaltje voor.
• Barst in lachen uit wanneer papa tijdens woordspelletjes met onhandige bewegingen het trefwoord probeert uit te beelden.
• Zoek uit wie de titel van Kampioen Onthouden verdient door (foutloos) de meeste strofes van kerst- en feestliederen te zingen.
• Kijk wie de beste professionele mannequin, fotograaf, scenograaf of visagiste is door een fotosessie te organiseren (meer over ideetjes met betrekking tot kersfotografie lees je hier).

Papa speelt met zijn dochter in een tent van dekens

Nog een ideetje voor het samen vieren in familiekring is de kerstquiz. Splits jullie op in teams en los achtereenvolgens rebussen op, voer opdrachten uit en antwoord op de vragen. Welke? Bijvoorbeeld:

• Noem twee gerechten voor kerstavond.
• Noem drie kerstliederen.
• Zing de derde strofe van het kerstlied „Stille Nacht“
• Welk dier heeft de Kerstman?
• Welke kleur heeft het pak van de Kerstman?
• Om hoe laat begint de nachtmis?

Allerhande kerstspelletjes voor kinderen

Voor we met de wedstrijd beginnen, moet je bepalen om welke prijs er gestreden wordt. Ons voorstel? Het winnende team mag de film kiezen die jullie bekijken nadat het spelletje is afgelopen. Op die manier heb je niet alleen plannen voor de hele namiddag, maar ook de avond!

Ben je hier en nu op zoek naar een idee voor een spelletje? Zonder voorbereiding? Of moet je de kinderen met iets bezighouden tijdens een rit met de auto? Verzin een eigen kerstverhaal. Voor dat spelletje moet elk familielid een fragment van een verhaal verzinnen, dat aansluit wat tot dusver is verteld. Op die manier moet iedereen aandachtig luisteren naar wat de anderen zeggen.

Het lezen van een boek met de familie op kerstmiddag

Als het verzinnen van een verhaal te moeilijk is, maak dan gebruik van audioboeken. Hoe zorg je ervoor dat kinderen aandachtig naar het voorgelezen verhaaltje luisteren? Vertel hen dat na afloop van het verhaal elk van hen 3 vragen krijgt, waarop ze alleen door goed te luisteren kunnen antwoorden en dat aan elk juist antwoord een prijs verbonden is. Jij weet zelf het best de prijzen te kiezen die voor voldoende grote motivatie voor deelname aan het spel zorgen :).

Kerstmis is verbonden met verschillende tradities. We gaan op een bepaald tijdstip aan tafel zitten, we eten elk jaar dezelfde gerechten en alle dagen worden op dezelfde manier ingedeeld. Heb jij thuis je eigen tradities op het gebied van kerstspelen? Iets dat jullie altijd met de hele familie doen? Laat het ons beslist weten in jullie commentaren; misschien maakt iemand er gebruik van en plant in zijn familie het zaadje van een nieuwe traditie die van bij jou komt!