Yearbook - jaaroverzicht in foto’s

by Anna, 08 Jan 2020
Yearbook in de vorm van een fotoboek geplaatst op een plank

Aan het einde van elk jaar worden verschillende wedstrijden georganiseerd; bijvoorbeeld wedstrijd voor het lied van het jaar. Populaire liedjes van de afgelopen winter (en zelfs nummers die tijdens de zomervakantie records braken) lijken nu ... oud. Ze vermengen zich met die, waarnaar we nog 2, 3 of 4 jaar geleden hebben geluisterd. Wanneer we per ongeluk een lied uit onze jeugd op de radio horen, komen herinneringen tot leven (en natuurlijk zetten we de radio harder:-)). Hetzelfde gebeurt met onze herinneringen. Het uiterlijk van de verjaardagstaart van dit jaar; het cadeau voor de achtste verjaardag van jouw zoon; het prachtige uitzicht over zee vanaf het balkon tijdens de bijzondere vakantie in Griekenland. Weet je dit allemaal nog? Zal je dit alles over 3, 5 of 10 jaar weten?

Fotocollage van 2019

Wat is een Yearbook?

In de Verenigde Staten zijn Yearbooks (NL - jaarboek) al algemeen bekend, hoewel in een iets andere vorm. In de Amerikaanse cultuur is een Yearbook een fotoboek dat wordt gemaakt aan het eind van het schooljaar. Er zitten foto's in van leerlingen, studenten en docenten; en ook foto’s van de meest bijzondere gebeurtenissen van het hele jaar, zoals bijvoorbeeld: gezamenlijke uitstapjes, festivals, eindfeesten en andere schoolevenementen. Jij kunt ook, zoals de Amerikanen, zo’n fotoboek (of een ander fotoproduct, bijv. een kalender/ foto op canvas) maken om alle belangrijke momenten van het afgelopen jaar samen te vatten (dus niet noodzakelijk schoolmomenten :-)).

Traditioneel School Yearbook

Elk jaar zit vol bijzondere momenten die je niet wilt vergeten. Daarom heb je foto's gemaakt, toch?! Foto’s maken van: verschillende familiebijeenkomsten, feestdagen, verjaardagen gevierd met de beste vrienden; van de zomer BBQ of van het kerstdiner - is al een traditie geworden. Dergelijke, gewone, dagelijkse foto’s kun je met succes in jouw eigen Yearbook plaatsen om de favoriete foto’s uit het hele jaar te vereeuwigen. Maar natuurlijk is het Yearbook ook een plek voor bijzondere sessie foto’s gemaakt bijvoorbeeld bij een doop of op een bruiloft.

Yearbook is een weerspiegeling van het hele jaar - vol met gewone dagen zonder make-up en spontane beslissingen, maar ook belangrijke, officiële vergaderingen en onderhandelingen. Het grootste voordeel van zo’n Yearbook is zijn natuurlijkheid. Zo’n fotoboek moet na een paar jaren dezelfde vragen en reflecties oproepen zoals nu - wanneer je bijvoorbeeld het album met foto’s uit de jeugd van jouw ouders of grootouders bladert.

Yearbook 2019

Moet jouw Yearbook per se een verzameling met foto’s uit alleen maar één jaar zijn? Absoluut niet! Het kan bijvoorbeeld een verhaal vertellen over de vriendschap tussen jou en jouw beste vriend/ vriendin. Maar … het kan ook een kroniek zijn van alle sportprestaties of een terugblik op het leven ter gelegenheid van een verjaardag of jubileum.

Is ons Yearbook slechts een fotoboek? Nee! Het hangt alleen van je af - en natuurlijk van de hoeveelheid tijd en foto's die je hebt :-) - welk fotoproduct jouw levensverhaal zal vertellen.  De kalender is bijvoorbeeld een veel eenvoudiger, maar toch een zeer geordende en nuttige vorm van een Yearbook. En wat over een fotocollage op canvas? Dit is ook een uitstekend idee!

Fotokalender, luxe album en foto op canvas in de vorm van een Yearbook

Waarom is het de moeite waard om een Yearbook te maken?

Ieder van ons heeft zeker een lijst van verschillende taken, taken die gedaan moeten worden. Als we naar zo'n lijstje kijken, vinden we er ook op die taken, die we uitstellen omdat we er niet zo zeer van houden. Welke taken kunnen er zijn? De la met "alles" schoonmaken, naar de kleren in de kast kijken, de foto's sorteren - zijn er slechts enige van. En als je nu deze taken met het maken van een fotoboek zou kunnen vergelijken? Het antwoord is eenvoudig! Het maken van een Yearbook geeft duidelijk merkbare opluchting en een gevoel van orde. We garanderen dat de meeste foto's die je in jouw Yearbook zal gebruiken, nooit het daglicht zouden zien. Onze Colorland principe is: Als je niets met de foto's doet, kun je ze net zo goed onmiddellijk verwijderen.

We zullen niet liegen. Het creëren van een Yearbook kan even duren. Het zou ideaal zijn om niet alleen alle foto's op één plaats te verzamelen, maar ook om ze op datum te sorteren en ze bovendien in het fotoboek te ondertekenen. De gedetailleerde beschrijvingen lijken nu voor de hand liggend, maar over enkele jaren zullen ze niet meer zo duidelijk zijn. En het grootste idee van het Yearbook/fotoboek is om terug te keren naar goed bewaarde herinneringen, zelfs na lange jaren.

Binnenkort wordt het ontwerpen van het Yearbook eenvoudiger. We zijn aan het voorbereiden van speciale sjablonen waarin veel plaats zal zijn voor de inhoudsopgave en fotobijschriften. Er komen ook ideeën voor niet-voor de hand liggende Yearbooks en tips over waar je op moet letten bij het ontwerpen van jouw eigen Yearbook. Volg ons op Facebook en abonneer je op onze nieuwsbrief om geen nieuws te missen.