5 originele ideeën voor een fotoboek van je vakantie

by Anna, 15 Sep 2020
Travel Photo Book

Je bent ze nog niet vergeten. Je kijkt er nog eens naar bij een terugblik: een maand geleden zat ik op dit ogenblik verse vruchten te eten op het strand. Maar binnenkort ben je ze vergeten, wanneer de alledaagsheid je opnieuw heeft opslorpt. Tenzij je natuurlijk een origineel fotoboek samenstelt. Dan zal je zeker vaker terugkijken naar je vakantiefoto‘s!

Als je fotoboeken kan onderverdelen in meer en minder belangrijke, dan behoren fotoboeken van reizen zeker tot die eerste soort. En dat hoewel ze gewoonlijk slechts een onbeduidend aspect van ons leven betreffen! Reizen is echter een van de populairste dromen, en voor sommigen zelfs een manier van leven.

Zowel wie af en toe op reis gaat als wie af en toe niet op reis gaat heeft misschien geen idee hoe hij zijn foto‘s moeten ordenen en een fotoboek moet samenstellen. Het zou kunnen dat de foto‘s die je gemaakt hebt geweldig materiaal vormen voor een origineel fotoboek, dat enig in zijn soort is en de plaatsen waar je geweest bent in de kijker zet.

1

1. Culinaire reis

Een lekkere plaatselijke keuken is voor velen een van de belangrijkste reisvoorwaarden. Spaanse churros, Griekse tzatziki, Zweedse kanelbullar, Italiaanse pizza, Franse kazen: het zijn maar een paar voorbeelden van lekkernijen op reis, waar we graag naar teruggrijpen wanneer we thuis aan onze vakantie denken.

We zijn (nog:)) niet in staat met een fotoboek de smaak van die pizza in die kleine bar aan de rand van Milaan aan huis te bezorgen, maar we geloven dat we van de herinnering die die foto oproept alleen al gaan watertanden. Dat de bezorgde pizza, waarvan je zeker geniet als je naar dat fotoboek kijkt, tenminste half zo goed mag zijn als die op vakantie!

En mocht je inspiratie zoeken voor een volgende reis en je houdt van lekker eten, lees dan onze culinaire gids doorheen Europa. Het is ongelooflijk wat een verschillende en toch heerlijke keuken elk land heeft!

3

2. In het spoor van historische monumenten en architectuur

Een actieve vakantie bestaat niet alleen uit watersporten of bergbeklimmen. Ook het bezoeken van steden en stadjes om historische monumenten en architectuur te ontdekken behoort daartoe. Foto‘s van kerken, musea, bruggen, huizen en openbare gebouwen vormt materiaal voor een dik fotoboek. Je zou het als volgt kunnen betitelen: Kastelen in Slowakije of Spaanse architectuur.

2

3. Reisgezel

Zit er in je koffer iets dat je altijd meeneemt op reis? Iets waarover je met genegenheid spreekt: zoveel kilometers hebben we samen afgelegd! De ene keer is het een kleine knuffel, de andere keer een zonnebril of je lievelingsrugzak.
Als je je geen reis kan voorstellen zonder dat item, leg het dan op elke bezochte plaats (liefst op dezelfde manier) vast. Bijvoorbeeld: een foto van je bril op een ligstoel op het strand, een foto van je knuffel bij de grootste toeristische attractie, een achterwaartse foto bij het buitenkomen uit de luchthaven. Een fotoboek met de door jou gemaakte foto‘s vormt de beste samenvatting van jouw reizen tot nog toe!

Tip: in zo‘n fotoboek kan het geen kwaad om een paar woorden uitleg toe te voegen. Na verloop van tijd zou je wel eens kunnen vergeten in welk land zulke ligstoelen op het strand stonden :)

4

4. Populaire bestemmingen in de wereld

Er bestaan plaatsen en monumenten die je in elke toeristische gids van een bepaald land vindt. De Big Ben in Londen, het uitkijkpunt in Oia in Santorini, de Eiffeltoren in Parijs, het Colosseum in Rome: het zijn maar een paar voorbeelden uit een lange lijst.

Hoewel het lijkt alsof die plaatsen reeds van elke kant gefotografeerd zijn en je voor je fotoboek even goed foto‘s van internet kan plukken, is er niets meer misleidend. Niemand ziet alles precies zoals jij. Hoe vaak ben je niet verrast door een foto van een plaats waar je elke dag voorbijkomt, maar ze nooit zag zoals die fotograaf? Als je wilt weten hoe je op een andere manier naar populaire bestemmingen kan kijken, check dan onze 7 tips om je voor te bereiden op het fotograferen op reis.

Zulke foto‘s kunnen iets extra‘s toevoegen aan je fotoboek of een heel fotoboek in beslag nemen, bijvoorbeeld met de belangrijkste monumenten van Europa, gezien door je eigen ogen.

5

5. Couleur locale

Een verblijf in een klein pension, ver weg van de populaire steden, maaltijden in plaatselijke tavernes, reizen met het openbaar vervoer: als zo‘n vakantie je nauw aan het hart ligt, stel dan een fotoboek samen dat de couleur locale toont. Toon in zo‘n fotoboek:
• hoe een typisch huis er op een bepaalde plek uitziet,
• hoe de inwoners zich kleden en hun vrije tijd doorbrengen,
• hoe de winkels en markten waar de bewoners dagelijks inkopen doen, er uitzien.

6

En hoe zien jouw fotoboeken van de vakantie er uit? Zitten er originele composities tussen? En misschien dacht je er net aan gebruik te maken van een van onze ideetjes? Laat het ons dan weten of - nog beter - toon ons wanneer het klaar is door ons op Instagram te volgen (@Colorland_BE).